GUIA PER A UN CÀTERING SOSTENIBLE

Realitzar un servei d’àpats minimitzant el residu és possible.
Volem demostrar que el menjar deliciós i nutritiu pot anar de la mà de la sostenibilitat.
El sector de la restauració contribueix de manera significativa a les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. La producció convencional de menjar, el processament, el lliurament i la preparació són processos que porten associats un gran consum de combustibles fòssils així com la contaminació de terra i aigües, proliferació de plàstics i altres residus no orgànics i contaminació de l’aire local provocat pel transport.

Aquesta guia va dirigida sobretot als equips de serveis de servei d’àpats comercials (esdeveniments privats, jornades, congressos, etc.) i serveis d’àpats de col·lectivitats (escoles, hospitals, etc.) amb l’objectiu de donar solucions que facilitin l’execució d’un servei el més sostenible i responsable possible.

El gran repte al qual ens enfrontem és doble: alimentar de manera saludable i nutritiva i fer-ho de manera respectuosa amb el planeta, i això passa en gran part per recuperar el valor dels aliments.
Aquesta guia de bones pràctiques té doncs com a objectiu donar eines per a organitzar i executar un servei de menjar més sostenible i responsable i volem posar-lo molt fàcil. Per aquesta raó la guia no ho abasta tot i no aprofundeix en detalls. Donem per fet que sabeu del que parlem.

Avançar cap a sistemes alimentaris més sostenibles i respectuosos passa per recuperar el valor dels aliments i vosaltres, cuiners i equips associats teniu una gran responsabilitat com a veu potent que sou del cicle alimentari. Treballeu amb una matèria primera d’alt valor, els aliments, i les vostres pràctiques són un referent.


El nostre punt de partida ha estat la guia hongaresa “Event Catering Food Reduction Guidelines” del projecte europeu Refresh (eu-refresh.org) i hem comptat a més amb les valuosíssimes contribucions dels cuiners, xefs i col·laboradors: Clara Balmaña, Raül Torrent i Rosa Batalla, Sergi de Meià, Ada Parellada, Víctor Quintillà, Nikoletta Theodoridi i Laura Veraguas. Les seves experiències i observacions han estat de gran ajut.

Per a més informació i guies del sector de la restauració, visiteu el nostre fons documental!