El dijous 20 de febrer de 2014, l’Aula Magna de la Casa de Convalescència (recinte de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona), va acollir la presentació del manifest Prou malbaratar aliments, impulsat per la Plataforma per l’Aprofitament dels Aliments.

L’acte va comptar amb la intervenció de diferents representants d’associacions, empreses i fundacions representats dels diferents actors de la cadena alimentaria: el Consorci de Gallecs, l’Associació Agroecològica de Gallecs, l’AECOC, Caprabo, la Fundació Alícia, l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya, el Banc dels Aliments, Creu Roja Catalunya, l’Agència de Residus de Catalunya, l’Associació Espai Ambiental, Intermón Oxfam i l’ajuntament de Barcelona.

que_fem_presentacio_manifest

Presentació del manifest «Prou malbaratar aliments»

Per part de la Plataforma per l’Aprofitament dels Aliments, Gaby Susanna, la seva presidenta, va llegir el manifest Prou Malbaratar Aliments, i tot seguit es va realitzar l’acte públic d’adhesió per part de les entitats que el subscriuen. Aquest manifest senta les bases per sensibilitzar la societat, donar suport a la recerca, promoure canvis jurídics i mesures econòmiques i fiscals per combatre el malbaratament i facilitar la donació d’aliments.

Una seixantena de persones i entitats es van sumar a l’acte participant com a públic i signant públicament el Manifest Prou Malbaratar Aliments. Tots ells manifesten així el seu compromís de treballar en la reducció del malbaratament d’aliments des de les seves institucions i de manera col·laborativa per trobar solucions conjuntes a aquest problema.

L’any 2010 s’estimà el malbaratament alimentari a llars, comerços al detall i establiments de restauració de Catalunya en 262.471 tones (sense comptar el que es dóna a l’agricultura, la indústria agroalimentària i la distribució a l’engròs). Per la seva banda, segons xifres de la FAO, a nivell global es perden 1.300 milions de tones d’aliments en el procés de producció i consum del camp fins a la taula.